Se og gjøre i Stockholm

Stockholm

Turistinformasjonen ligger i Sverigehuset i Hamngatan 27, i Kungsträdgården, tlf. 08-508 285 08, www.stockholmtown.com.

Vasamuseet
Galärvarvet, Djurgården, tlf. 08-519 548 00. T-bane: Karlaplan. Buss nr. 47. I 1961 ble kongeskipet Vasa hentet opp fra sjøbunnen. Skipet sank i 1628 like etter at det la ut på jomfruturen. Museet er et av Sveriges mest besøkte.

Gamle stan
Man kommer ikke unna Gamla stan når man skal nevne hva som er viktig å se og gjøre i Stockholm. Man har ikke vært her dersom man ikke har spasert i brosteinsgatene, latt seg fascinere av Mårten Trotzigs gränd, tatt turen innom alle de små butikkene i Österlånggatan, spist på Den Gyldene Freden, vandret gjennom smale smug og bortglemte torg og kjent på det historiske suset. Et alternativ er å bli med på en guidet tur.

Montelius väg

Det var mye ståhei rundt denne veien da den ble bygd. Den slynger seg oppover Mariaberget og innbyr til kveldspromenade i flomlys, men det er ikke mange tilreisende som vet at den finnes. Dra til Slussen, følg Hornsgatan til Bellmansgatan og gå opp til høyre. Ytterst på fjellveggen begynner den. Ta med kaffe og sett deg på en parkbenk og se på solnedgangen over Kungsholmen. Fantastisk vakkert.

Skansen
Djurgårdsslätten 49-51, buss nr. 47. Verdens eldste friluftsmuseum. Føles mer som en morsom park med flott utsikt. Her kan du også få øye på et og annet dyret. For utenlandske turister som absolutt vil se en elg, er Skansen det perfekte stedet. Her kan du også se på glassblåsing og hvordan man bodde for 100 år siden.

Drottningholms slott
For å få den perfekte opplevelsen bør man ta verdens eldste dampbåt, Enköping, ut hit. Sett deg i restaurantdelen. Spis en god lunsj. Se Stockholm fra Mälaren, og vips så er du fremme ved Drottningholms slott. Et godt tips til en utflukt som inkluderer både historie, arkitektur, natur og mat.

Allerede på 1500-tallet bygde Johan III et slott ved Drottningholm. Dette brant ned, men ble bygd opp igjen på slutten av 1600-tallet. Det er i dette slottet dagens kongefamilie har bodd siden 1981.

Bergianska trädgården, Frescati, like overfor Naturhistoriska Riksmuseet. T-bane: Universitetet, www.bergianska.se. Duften av evig sommer slår imot deg når du går inn i Edvard Andersons veksthus i Bergianska trädgården. Her i veksthusets fire avdelinger er det et behagelig middelhavsklima. I Bergianska trädgården finner du også Viktoriahuset med sin fuktige tropeverden med store vannliljer, orkideer og ananasvekster.

Skogskyrkogården
T-bane: Skogskyrkogården. Sør for byen finner du denne gigantiske kirkegården som står på Unescos verdensarvliste. Tegnet av arkitekten Gunnar Asplund. Her ligger blant annet Greta Garbo begravet.

Karta över Stockholm

Header
Subject
Body
Footer